Obiteljski centar Varaždinske biskupije

Trg bana Jelačića 8
42000 Varaždin
Tel: 042/201 116
Fax: 042/201 117
E-mail: obitelj@biskupija-varazdinska.hr
E-mail: obiteljski.centar@vz.t-com.hr
Bračno savjetovalište Varaždinske biskupije

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 165
E-mail: bracno-savjetovaliste@biskupija-varazdinska.hr

Ako volim svoju djevojku, zbog čega ne smijem voditi ljubav s njom

         
Evo, napokon, i velikog pitanja. Ako se spolni odnosi smatraju "vođenjem ljubavi" i ako volim nekoga, zbog čega tu ljubav ne mogu izraziti vodeći ljubav s tom osobom? Čini se jednostavno, zar ne?

Kao prvo, želim pojasniti kako vjerujem daje par o kojem je riječ zaljubljen " iskreno, duboko zaljubljen. Ali jesu li spolni odnosi izvan braka dobar način izražavanja ljubavi? To je već drugačije pitanje.

Što je ljubav? Sjećate li se o čemu smo razgovarali? Ljubav, istinska ljubav, jest kada osobi koju volimo želimo sve najbolje. To je briga za dobrobit te osobe. Ljubav znači da nikada, ali baš nikada tu osobu ne smijemo nepotrebno izložiti bilo kakvoj vrsti rizika.

Dakle, o čemu smo razgovarali o posljednja tri poglavlja? Razgovarali smo o rizicima " o svim vrstama značajnih, ozbiljnih rizika koji su povezani sa spolnim odnosima izvan braka.
Predbračni spolni odnos je tjelesno opasan. On pogoduje širenju spolno prenosivih bolesti, od kojih mnoge mogu promijeniti vaš život ili čak biti smrtonosne. Spolni odnosi su također uzrok brojnih neplaniranih trudnoća. Trudnoća nije bolest, ali razgovarali smo o tome kako to nije dobra situacija za ženu koja nije u braku i koja nije u mogućnosti sama podizati dijete i brinuti se za njega.

Izražava li se ljubav izlaganjem nevjenčane žene riziku od trudnoće? Izražava li se ljubav dovođenjem osobe u rizik od spolno prenosivih bolesti? Sve su to rizici spolne aktivnosti, bez obzira na vaše pokušaje međusobne "zaštite".

Postoji još dublja razina rizika koja se javlja spolnom aktivnošću. Pri spolnim odnosima vaše tijelo govori svojim jezikom. Riječi spolnost su "zauvijek, odano, trajno, isključivo", a te riječi čuje i vaš srce. Ali, nevjenčani odnos ne poznaje takvu razinu odanosti. U takvu odnosu vi jezikom tijela izgovarate laž. Vi dopuštate stvaranje bliskosti iako to vaša veza još ne može podnijeti. To nije traženje dobrobiti za drugu osobu.

Ako "voliš" svoju djevojku, ti joj želiš pružiti sve najbolje. Ne želiš da joj s dogodi ijedna od ovih stvari. Želiš da ona ima bogat, potpun život i da razvije sve svoje mogućnosti. Želiš je zaštititi, tjelesno i emocionalno.

"Vođenjem ljubavi" s njom nećeš to postići.

preuzeto iz knjige Bonacci, Mary Beth: Prava ljubav, Verbum, Split, 2004.