Obiteljski centar Varaždinske biskupije

Trg bana Jelačića 8
42000 Varaždin
Tel: 042/201 116
Fax: 042/201 117
E-mail: obitelj@biskupija-varazdinska.hr
E-mail: obiteljski.centar@vz.t-com.hr
Bračno savjetovalište Varaždinske biskupije

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 165
E-mail: bracno-savjetovaliste@biskupija-varazdinska.hr

Mogu li se vjenčati bez dokumenata

           
Htjeli bismo se crkveno vjenčati i dijete krstiti, ali gospodin župnik traži dokumente a ja znam da ih nemam odakle dobiti jer u mojoj je župi spaljena i crkva i župni dvor. Nemam mogućnosti onamo ni putovati da pokušam nešto naći. Što da radimo?

Ivanka

Da ste imali strpljenja, valjda i malo hrabrosti sa župnikom nastaviti razgovor i sve mu to mirno i iskreno izložiti, on bi vam zacijelo rekao što vam je činiti. Za živoga vjernika u Katoličkoj Crkvi uvijek ima rješenja. Ima ona sasvim određene zakone i propise, ali zna da ju je Isus naučio kako je čovjek važniji od svih zakona. Neće ona čovjeka izbrisati zato što su mu papiri izgorjeli.

Najprije treba provjeriti jesu li u vašoj rodnoj biskupiji sačuvani prijepisi matičnih knjiga vaše spaljene župe. Ako se u tome sami ne možete snaći, zamolite gospodina župnika da on to pokuša službenim crkvenim putem. Nema li ni u biskupiji tih dokumenata, vjerojatno se mogu naći neki živi svjedoci vašega krštenja koji pred crkvenih službenikom mogu to sada posvjedočiti.

Nema li takvih svjedoka, preostaje vaša izjava potvrđena prisegom. Zaključi li pak župnik da ni vaše znanje o tome nije dovoljno pouzdano, a vi se doista smatrate vjernicom i o vjeri već nešto znate a spremni ste barem najpotrebnije naučiti, župnik će vas kratko, bez posebnoga svečanog obreda, uvjetno krstiti. U Crkvi, naime, nikoga nije dopušteno drugi put krstiti, to je čak najstrože zabranjeno, ali moguće je uz obvezno polijevanje ili barem škropljenje vodom reći: »Ako nisi krštena ja te krstim u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.«

Vaše pak slobodno stanje, što znati činjenicu da dosad ni s kim drugim niste sklapali crkveni brak, također se može na primjereni način prisegom ili svjedocima utvrditi. Nakon toga župnik će vas vjenčati kao i svaki drugi vjernički par. Potrebno je samo imati strpljenja i računati na župnikovo strpljenje. Nije čudo što je vama ponestalo toga strpljenja i upornosti jer niste navikli kretati se u crkvenim krugovima i svećenika ste doživjeli kao službenika na nekom državnom šalteru, zacijelo na temelju iskustava koje ste stekli na takvim šalterima. Pokušajte ponovno i uvjerit ćete se da je katolički svećenik nešto sasvim drugo.

Preuzeto s dozvolom Izdavača s web stranice Glasa Koncila, iz rubrike "Pitali ste"