Obiteljski centar Varaždinske biskupije

Trg bana Jelačića 8
42000 Varaždin
Tel: 042/201 116
Fax: 042/201 117
E-mail: obitelj@biskupija-varazdinska.hr
E-mail: obiteljski.centar@vz.t-com.hr
Bračno savjetovalište Varaždinske biskupije

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 165
E-mail: bracno-savjetovaliste@biskupija-varazdinska.hr

Mogu li roditelji vratiti s krivog puta odraslu kćer

Po Vašoj želji ne objavljujemo Vaše pismo koje na potresan način otkriva Vašu roditeljsku, ljudsku i kršćansku skrb za dobro svoje kćeri i njene obitelji. Doista, razumijemo Vas i suosjećamo s Vama u Vašoj boli, skrbi i zabrinutosti, kao i s nemirenjem da životni put Vaše kćeri i njene obitelji ide dalje tako kako je krenuo.

Postavljate nam pitanje ima li tko u Crkvi tko bi Vašoj kćeri mogao razgovorom i savjetom pomoći da se vrati na pravi put, svome djetetu i svojoj obitelji. Sigurno je da bi se u našoj Crkvi našlo dovoljno kompetentnih stručnjak i svećenika i vjernika laika koji bi mogli Vašoj kćeri dati pravi savjet.

No, pravo je pitanje, želi li Vaša kći u svome sadašnjem stanju uopće pravi savjet? Želi li ona uopće mijenjati svoj način života ili je zadovoljna svojim stanjem? Traži li ona uopće kakvu pomoć bilo od koga?

Veoma je vjerojatno da ona dobro zna koji bi bio pravi put, istina možda teži i zahtjevniji od sadašnjega, ali pravi, a isto tako je veoma vjerojatno da je potreban pravi, najdobranamjerniji i najiskreniji savjet već više puta čula od Vas, svojih roditelja, ali ga nažalost nije mogla ili nije htjela prihvatiti.

Ljudi prolaze kroz takve životne faze kad nisu spremni ništa mijenjati, ničega se odreći niti se žrtvovati za išta drugo osim za ono što oni vide kao dobro u toj svojoj fazi. Zato su svi drugi ljudi, uključujući i najzainteresiranije roditelje, prijatelje ili druge bližnje, zapravo posve nemoćni.

Preostaje Vam jedino molitva da joj Bog pomogne, da je On svojim metodama dovede ponovno na pravi put. Spoznaja da joj Bog zaista može pomoći, i da je ne odbacuje ma kako u svom životu zaglibila, može biti jedina Vaša prava utjeha. Sve drugo u ovoj fazi njezina i Vašega života posve je drugorazredno, pa ne bi bilo dobro da i Vi počnete tražiti utjehu na krivim mjestima, od krivih osoba, jer je jedina prava, pouzdana i sigurna utjeha u Bogu.

Shvatite da je njena situacija za Vas, osim boli, i izazov da i sami produbljujete i usavršavate svoj odnos s Bogom koji nikoga ne ostavlja na cjedilu.

Preuzeto s dozvolom Izdavača s web stranice Glasa Koncila, iz rubrike "Pitali ste…"