Obiteljski centar Varaždinske biskupije

Trg bana Jelačića 8
42000 Varaždin
Tel: 042/201 116
Fax: 042/201 117
E-mail: obitelj@biskupija-varazdinska.hr
E-mail: obiteljski.centar@vz.t-com.hr
Bračno savjetovalište Varaždinske biskupije

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 165
E-mail: bracno-savjetovaliste@biskupija-varazdinska.hr

Na putu prema braku

Mladi ljudi susreću se u ljubavi i u jednom trenutku odlučuju se stupiti u kršćanski brak. Žele ostvariti sreću i smisao svoga postojanja u bračnom i obiteljskom zajedništvu - što je teška i zahtjevna zadaća. Na tom zajedničkom putu za kojeg zasigurno žele da bude kvalitetan, usrećujući i trajan nisu sami. Crkva, čiji su oni članovi, sebe smatra jednom velikom obitelji i želi da obitelj koja nastaje iz bračnog zajedništva dvoje kršćana osjeti njezinu brigu i odgovornost. Zato je za njih pripremila i poziva ih na zaručnički tečaj.

Crkva nastoji mladim ljudima koji se odlučuju za crkveni brak biti na pomoć: da ih na primjeren način – koristeći i teoretska i praktična iskustva – pripremi za budući bračni i obiteljski život. Stoga ih poziva da dobro upoznaju i prime k srcu što to zapravo znači, na što se to odlučuju stupajući u brak, na što bi morali već sada, unaprijed, misliti, čemu posvetiti osobitu pozornost, kako živjeti bračno i obiteljsko zajedništvo - da ono bude izvor sreće, zadovoljstva i blagoslova.

Priprava za bračni i obiteljski život započinje još u vlastitom roditeljskom domu. Kad roditelji uz pomoć Crkve odgajaju djecu u ozračju ljudske i kršćanske ljubavi usađujući im osjećaj za plemenito, lijepo, sposobnost za žrtvu i ljudske vrednote – tu već počinje daljnja priprava za ženidbu.

Vrijeme rasta, odgovornosti i milosti naziva se zaručništvo. Ono je danas vremenski mnogo dulje nego nekada. Kroz to vrijeme dvoje mladih postaju par, upoznavaju se, navikavaju se prihvaćati jedno drugo. Odgovorno prihvaćaju drugoga, propituju svoje osjećaje i dozrijevaju u ljubavi. Uče Božjim očima promatrati jedno drugo kao originale koji obogaćuju jedno drugo i uče "voljeti i biti voljen", što je dar Božji položen u ljudsku osobu.
Zaručnici si postavljaju mnoga pitanja i susreću se s mnogim teškoćama, nedoumicama i neizvjesnostima.

Upravo zbog toga Crkva je pozvana svojim programima i ponudom stupiti s njima u dijalog, otvarati razgovor o temama koje im se nameću, produbljivati pojedina pitanja i podupirati ih u njihovu rastu i sazrijevanju.
Stoga, zaručnici bližu pripravu za brak započinju sudjelovanjem na zaručničkom tečaju.

Zaručničkim tečajem – pripravom za kršćanski brak, Crkva želi pomoći zaručnicima:

* da dobro upoznaju sebe i jedno drugo u odnosu na budući brak i obitelj, te svoje mjesto u Crkvi i društvu
* da prepoznaju kršćanski brak kao sakramenat u kojem će naći pomoć za ostvarenje trajne ljubavi i povjerenja
* da budu svjesni Božje prisutnosti i pomoći u vjernom i plodnom življenju bračnog i obiteljskog života
* da budu sposobni nositi se s poteškoćama, problemima i krizama bračnoga života
* da postanu svjesni kako ih Crkva prati i spremna im je pomoći u poteškoćama i nedoumicama
* da sakramenat ženidbe prime dostojno, valjano i plodonosno

Neposredna priprava za brak događa se na župnoj razini i njome se želi produbiti vjera zaručnika koji su bliži Crkvi ili ražariti vjera onih koji su se udaljili od nje. U toj pripravi uz župnika, preporučljivo je da sudjeluju i bračni parovi koji će im dati svjedočanstvo vjere i življenja svog kršćanskog braka.

Liturgijska priprava za slavlje vjenčanja sastoji se od uvođenja zaručnika u razumijevanje znakova (prsten, križ, pružanje ruku, blagoslov) i sadržaja (značenje saveza, euharistije, pomirenja, bračne duhovnosti, molitve) kako bi razumjeli smisao i značenje svih obreda, gesta i znakova liturgije vjenčanja.