Obiteljski centar Varaždinske biskupije

Trg bana Jelačića 8
42000 Varaždin
Tel: 042/201 116
Fax: 042/201 117
E-mail: obitelj@biskupija-varazdinska.hr
E-mail: obiteljski.centar@vz.t-com.hr
Bračno savjetovalište Varaždinske biskupije

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 165
E-mail: bracno-savjetovaliste@biskupija-varazdinska.hr

Crkveno vjenčanje

Bitna svojstva kršćanskoga braka
Katolička Crkva gleda u crkvenom vjenčanju sakramenat, tj. oba supružnika izgovaraju svoj DA jedno drugome i obećavaju si vjernost "u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti" sve do konca života. Spremni su primiti od Boga djecu i međusobno se voljeti i poštivati.
Motivi za crkveno vjenčanje
Vjenčanje u crkvi je i danas za mnoge ljude nešto što spada u najvažnije i najsvečanije trenutke u životu. No, kod mnogih parova čovjek se pita je li njihova želja za crkvenim vjenčanjem iskrena budući da u prvom planu često stoje ne baš ispravni motivi.
Uzimam te za ženu - uzimam te za muža
• Crkveno vjenčanje nije čarobni štapić koji bi nezreo odnos mogao pretvoriti u zreli brak. Ono gradi na onom što su supružnici donijeli sa sobom u brak i ...
Praktični savjeti u vezi s vjenčanjem
Iako se smatra znakom osnovne kulture i bontona, i premda se može činiti suvišnim ipak je potrebno naglasiti neke stvari koje se tiču slavlja crkvenog vjenčanja. Kao prvo, primjereno je da se mladenci, njihovi uzvanici i gosti dolično ponašaju u crkvi i oko crkve!
Geslo ili misao vodilja vjenčanja i braka
Poželjno je i preporučljivo da si mladenci za svoje vjenčanje i svoj brak izaberu geslo ili misao vodilju prema kojoj će se ravnati u svom bračnom životu. To geslo može se staviti na pozivnice za vjenčanje ali se može kao misao vodilja provlačiti i kroz čitavo ženidbeno slavlje.
Liturgijski tekstovi u obredu vjenčanja
Donosimo izbor biblijskih čitanja: iz Staroga zavjeta, psalme, poslanice i evanđelja iz Rimskog obrednika " Red slavljenja ženidbe, koja se upotrebljavaju u slavlju ženidbe i u misama "za zaručnike".
Obred vjenčanja - Red slavljenja ženidbe bez mise
U slavljenju ženidbe bez mise uzima se obred u Rimskom obredniku - Red slavljenja ženidbe opisan u II. poglavlju.
Obred vjenčanja - Red slavljenja ženidbe u misi
U slavljenju ženidbe u misi uzima se obred u Rimskom obredniku - Red slavljenja ženidbe opisan u I. poglavlju.
Priprava za crkveno vjenčanje
Da bi vaše vjenčanje bilo jedan lijepi i nezaboravni događaj, primjereno je i preporučljivo da se s pripremama započne pravovremeno. Ako se želite crkveno vjenčati tada morate računati na mnoštvo različitih priprema...
Želimo se crkveno vjenčati - što nam je činiti
Odlučili ste se za crkveno vjenčanje. U vezi toga potrebno je na vrijeme poduzeti određene korake. Evo nekoliko praktičnih savjeta i preporuka...
1 2