Obiteljski centar Varaždinske biskupije

Trg bana Jelačića 8
42000 Varaždin
Tel: 042/201 116
Fax: 042/201 117
E-mail: obitelj@biskupija-varazdinska.hr
E-mail: obiteljski.centar@vz.t-com.hr
Bračno savjetovalište Varaždinske biskupije

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 165
E-mail: bracno-savjetovaliste@biskupija-varazdinska.hr

Za brak se treba pripremiti...

"Živimo zajedno već tri godine. Ne vjerujem da mi je nužno potrebno ići na zaručnički tečaj i da ću tamo saznati nešto novo o našem odnosu". Tako ili slično izražavaju neki parovi zaručnika svoju skepsu u vezi sa zaručničkim tečajem.

S druge strane, mnogi parovi se interesiraju i pitaju: postoji li mogućnost, neka ponuda, jer si žele odvojiti vrijeme za sebe, svoj odnos. Žele primiti poticaje za svoje partnerstvo, žele s drugim parovima izmijeniti svoja dosadašnja iskustva...

Budući da je brak u koji zaručnici svojom slobodnom odlukom stupaju po mišljenju Crkve nešto veliko, veličanstveno i lijepo, nešto za što se isplati živjeti i žrtvovati, nužno je o njemu jasno i realno progovoriti - s obzirom da je on, osobito u ovo naše današnje vrijeme, očito jedna institucija, jedna stvarnost koja nije lišena i poteškoća, problema i kriza.
Postalo nam je svima jasno - ne samo Crkvi nego i društvu općenito - da se nalazimo u jednoj apsurdnoj situaciji u vezi s brakom. Traži se da se mladi godinama pripremaju za neko određeno zvanje ili za zanat, ide se u školu godinama, na praksu, polažu se ispiti, pada se na ispitima, ponavlja se razred... Zašto? Jer se traže određene kvalifikacije, kvalitete za vršenje nekog zvanja: npr. učitelja, liječnika, majstora svog zanata... A te kvalitete i sposobnosti se ne mogu steći od danas na sutra...
Zar nije onda apsurd ili barem neodgovorno, da se za zajednički život između muža i žene jedva priprema? Iako znademo da im je živjeti zajedno 50, 60 ili više godina. Iako znademo da će roditi djecu, morati se za njih brinuti, odgajati ih. Iako znademo da bračni život donosi sa sobom mnoge konflikte: gdje je čovjek, tu ima konflikata; gdje su dva čovjeka, tu ima dvostruko više konflikata; gdje žive zajedno muško i žensko, tu ima bezbroj konflikata. Odakle onda smionost pretpostaviti da su dvoje mladih sposobni za rješavanje ovih konflikata ili problema koje donosi rijeka zajedničkog života?

ZARUČNIČKI TEČAJ je prije svega "crkvena priprava na crkveni brak", namijenjena onima koji su članovi Crkve, dakle vjernici, koji žele sklopiti sakramenat kršćanske ženidbe. Stoga u toj pripravi sudjeluju oni koji će o bračnoj i obiteljskoj tematici govoriti u ime Crkve, u skladu s crkvenim naukom i na temelju svojeg osobnog kršćanskog, vjerničkog iskustva.

Zaručnički tečaj održava se četiri dana u trajanju po dva sata. (u Varaždinskoj biskupiji)

Zaručnički tečaj vode: dva bračna para, podučavatelji metoda prirodnog planiranja obitelji, psiholog i svećenik.

Bračnoj i obiteljskoj tematici pristupa se interdisciplinarno i nastoji se je obuhvatiti i izložiti s različitih aspekata: biblijsko-teološkog, medicinskog, psihološko-pedagoškog, duhovnog te svjedočenjem bračnih parova koji tu stvarnost u svjetlu vjere nastoje živjeti već određeni broj godina.


PRVOG DANA tečaja svećenik govori o kršćanskom poimanju ženidbe (braka), o Božjem planu o braku i obitelji, o vlastitostima i karakteristikama kršćanskoga braka, o ljubavi koja je Božji dar i temelj braka... (Sažetak)

DRUGOG DANA tečaja podučavatelji metoda prirodnog planiranja obitelji govori o medicinskim aspektima bračne tematike (Sažetak): a psiholog o važnosti bračne komunikacije, o nadopunjavanju u različitosti... (Sažetak)

TREĆEG DANA jedan bračni par govori o bračnom odnosu u njegovim fazama od zaljubljenosti preko razočaranja do zrele i odgovorne ljubavi... (Sažetak)

ČETVRTOG DANA tečaja svećenik i jedan bračni par govore o odgovornom roditeljstvu, o kršćanskom odgoju djece koji je velika i teška zadaća za svakog roditelja, o obiteljskom životu... (Sažetak)
 

Na zaručničkom tečaju parovi si, između ostalog, posvješćuju:

  • Kako si ja zamišljam naše zajedništvo?
  • Koje su moje želje i očekivanja u braku?
  • Što ću ja to obećati na crkvenom vjenčanju?
  • Što to znači da je brak sakramenat?
  • Kakvu ulogu igra vjera u braku? ...

Biti zaljubljen jedno u drugog, nije dovoljno. Zaljubljenost - pokazuje životno iskustvo - prolazi. A što onda s problemima koji će doći? Ljubiti se iskreno i istinito: je li to jamstvo da će biti sve u redu, da ćemo lako rješavati probleme? Nije. Naš narod ima pravo kada kaže: "Samo od ljubavi ne dade se živjeti". To je prava mudrost. O njoj treba razmišljati prije braka.

Zato tih nekoliko sati pripreme, naravno, nije dovoljno. Nitko ne bi trebao tečaj shvatiti kao priliku gdje se dobivaju recepti za sretan i uspješan brak. Ova priprava je zaista samo prilika da mladi uđu u brak s određenim spoznajama, s određenom sviješću, i s velikim pouzdanjem da (i) njihov brak može uspjeti!

Stoga je za očekivati da ova i ovakva priprava za brak bude shvaćena kao ozbiljna stvar, a ne tek jedna formalnost koju zaručnici prije ženidbe moraju "obaviti" kao nekakav uvjet.