Obiteljski centar Varaždinske biskupije

Trg bana Jelačića 8
42000 Varaždin
Tel: 042/201 116
Fax: 042/201 117
E-mail: obitelj@biskupija-varazdinska.hr
E-mail: obiteljski.centar@vz.t-com.hr
Bračno savjetovalište Varaždinske biskupije

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 165
E-mail: bracno-savjetovaliste@biskupija-varazdinska.hr

Zaručničke teme

Test za zaručnicu i zaručnika
Test za zaručnicu Test za zaručnika
Odluka jedno za drugo

Moći živjeti sam i samostalan je jedan važan preduvjet za zajednički život. Samo onaj koji zna živjeti sam, može živjeti zajedno s nekim.
Odluku živjeti zajedno, ići zajedničkim putem i to cijeloga života, ne bi trebalo donositi nepromišljeno.

Kao muško i žensko stvoreni

Dok muškarac spoznaje izrazito razumom, dotle žena ima drugu sposobnost, a to je intuicija. Žena nekako vidi sve stvari, one su joj providne, brzo ih razumije. Muškarac treba upotrijebiti analizu, diskurzivno mišljenje, tek zaključivanjem dolazi do onoga, do čega žena dođe intuicijom, srcem.

Uzimam te za muža - uzimam te za ženu

Obred vjenčanja vrlo jasno kaže da su supružnici dar jedno drugomu, jedno po dugome. Taj dar, primljen iz Božjih ruku, obnavlja se iz dana u dan tijekom bračnog života.

Zaručnička svijeća
Ja sam vaša zaručnička svijeća.
Oboje vas volim.
Kršćanski brak je sakramenat

Prema nauku Katoličke Crkve brak je sakramenat, a to znači tajanstveni (otajstveni) i djelotvorni znak Božje ljubavi prema nama ljudima, snaga koja pokreće ljudske moći, oplemenjuje ih i uzdiže na čovjeka dostojniju razinu.

Ostaviti oca i majku
Ostaviti oca i majku, obitelj iz koje potječemo, nije nimalo lako. O tome svjedoče mnoge prolivene suze na vjenčanjima i svadbama...
Prianjati jedno uz drugo

Prianjanje je jedna čvrsta, posebna vrsta ljubavi. Takva ljubav nije osjećaj koji može naglo buknuti ali isto tako brzo i splasnuti, već ljubav koja se odlučila za bezuvjetnu vjernost.

Iza svega stoje osjećaji

Osjećaji su odraz našeg unutarnjeg stanja, naših unutarnjih reakcija na naše potrebe i želje, djeluju na naše ponašanje, raspoloženje, odluke, komunikaciju, na stvaranje emocionalne veze, zajedništva, bliskosti i prisnosti.

Kriza u bračnom odnosu
Iskustvo krize trebalo bi nam pomoći pročistiti ljubav, vratiti nas u dane zaljubljenosti. Kriza je zapravo prilika za promjene i mogućnost uspostave obnovljenog odnosa, prilika da nekvalitetan odnos promijenimo u kvalitetan, a ne da se udaljimo i razorimo brak.
1 2