Obiteljski centar Varaždinske biskupije

Trg bana Jelačića 8
42000 Varaždin
Tel: 042/201 116
Fax: 042/201 117
E-mail: obitelj@biskupija-varazdinska.hr
E-mail: obiteljski.centar@vz.t-com.hr
Bračno savjetovalište Varaždinske biskupije

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 165
E-mail: bracno-savjetovaliste@biskupija-varazdinska.hr

Muški kutak

Zašto se muškarci ne žene
Bog je stvorio muškarca da izvana zaštiti ženu, a ženu je stvorio da iznutra zaštiti muškarca. Bog je stvorio muškarca da ljubi ženu i ženu da nježno ljubi muškarca. Stvorio ih je da žive jedno za drugo, da budu jedno u drugom, da budu zapravo jedno i da to jedinstvo vide u svojoj djeci.
Što bi žene trebale znati...
Tekst koji slijedi preuzet je s web-a i želi potaknuti na razmišljanje. To što je preuzet i ovdje objavljen ne znači da bilo koga obvezuje a još manje da je to izričiti stav Obiteljskog centra ili Crkve. Tekst je ponuđen kao informacija i pokazuje kakva sve mišljenja i stavove ljudi u svijetu imaju o muško-ženskim odnosima.
Hranitelj obitelji
Ako se radi o smrti oca u mlađoj dobi, o kojemu obitelj neposredno materijalno ovisi i koji joj treba za fizičko i ekonomsko preživljavanje, za njim se žali i nad ...
Kršćanski otac podučava i odgaja
Otac koji svoje dijete odgaja tako da ono za svoje neprihvatljivo ponašanje snosi neprimjerene posljedice, zasigurno ne zna "odgajati" onako kako bi to ...
Otac i trudnoća majke
Trudnoća žene je odličan test za stupanj zrelosti oca i njegovu sposobnost vladanja svojom spolnošću i njezinim uključivanjem u generativnu dimenziju muškosti. Mislim da i u braku s trudnom ženom ima mjesta za bračnu spolnost, možda sada nešto emocionalno i duhovno intenzivniju uz zajedničko vizionarsko maštanje o zajedničkom djetetu.
Emocionalne potrebe suvremenog oca
Današnjim očevima je potrebna emocionalna emancipacija kako u bračnim tako i roditeljskim odnosima. Oni moraju biti u stanju prihvatiti svoju potrebu za emocijama i njihovim jasnim primanjem i davanjem u odnosu sa ženom i djecom. Emocije nisu nikakav privilegij žene. One trebaju i ocu i majci i djetetu.
Emancipirani otac budućnosti
To je otac koji je svjestan svog očinstva. On je odgovoran ne samo za začeće i materijalno uzdržavanje djeteta nego i za njegov cjelokupni razvoj. On želi biti otac koji preuzima očinstvo kao svoju životnu zadaću, obvezu, vlastiti kreativni čin, u kojemu sudjeluje od početka do kraja.
Otac nekada i otac danas
Odrastao sam u klasičnoj patrijarhalno-matrijarhalnoj kombinaciji građanske obitelji. Majka je vladala unutar obitelji, a otac je predstavljao obitelj prema van. Majka je bila domaćica, a otac zaposlen. Ona je zajedno s nama djecom trošila, a on zarađivao. Ona je radila u kuhinji i dječjoj sobi, a on u uredu.
Uloga oca u odgoju djeteta
Jedan od rezultata naknadnog uključivanja oca u odgoj djeteta svakako je podjela uloga oca i majke unutar sveukupnih odnosa s djecom. Otac se pretvara u instrumentalnog ...
Molitva muža za ženu
Mudar suprug moli za svoju suprugu. On započinje moliti prije braka, čak i prije nego što ju je upoznao, te se nastavlja moliti kroz svoj cijeli život. Niti jedna osoba ...