Obiteljski centar Varaždinske biskupije

Trg bana Jelačića 8
42000 Varaždin
Tel: 042/201 116
Fax: 042/201 117
E-mail: obitelj@biskupija-varazdinska.hr
E-mail: obiteljski.centar@vz.t-com.hr
Bračno savjetovalište Varaždinske biskupije

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 165
E-mail: bracno-savjetovaliste@biskupija-varazdinska.hr

Jedna od definicija

U posljednjih četrdesetak godina pročitala sam mnogo knjiga o dječjoj skrbi. Iako mnoge knjige savjetuju roditeljima kako s brinuti za djecu, rijetko koja knjiga definira dobro majčinstvo. Jeste li ikada razmišljali kako biste vi definirali dobru majku?

U određivanju toga što znači biti dobra majka najviše mi je pomogla knjiga Williama Gairdnera Rat protiv obitelji. U njoj Gairdner definira "dobru" majku načinom odgoja koji ona pruža svom djetetu. On samom sebi postavlja pitanje: "Kako možemo izbjeći sociopate?" Ili još bolje, roditelj se može zapitati: "Kako podići emocionalno zdravo dijete?" Gairdnerov se odgovor usredotočuje na taj način skrbi koji je majka pružila svom djetetu tijekom prvih godina.

Gairdner kaže da bi majka trebala biti raspoloživa, spremno odgovarati na djetetove potrebe i to na senzibilan način. Drugim riječima, dobra majka treba imati sljedeće osobine: raspoloživost, spremnost i osjetljivost (senzibilitet). Na osnovi rada nekoliko istraživača s tri najveća američka sveučilišta, Gairdner je ove tri osobine prikazao kao neizostavne u zadovoljavanju djetetovim stvarnih potreba.

Dojeći svoje dijete majka uči biti raspoloživa zato što ona mora biti uz dijete kako bi ga dojila. Dojilja je na taj način u dobrom položaju odgovarati na potrebe svoga djeteta pritom mu pružajući ljubav i pažnju. Majčinu senzibilnost za dijete obično prati snažna povezanost, a u njezinu je tijelu zbog dojenja prisutan hormon majčinstva (prolaktin, op. red.).

Nadalje, Gairdner definira dobru majku onim što ona omogućuje: "Mala djeca trebaju neprekidnu, intimnu i stalnu vezu sa svojom majkom, osobito tijekom prvih mjeseci i godina." Ponovno, sve je to lakše biti i činiti kada majka doji.

Majčinstvo koje uključuje dojenje je neprekinuto. Majka treba biti uz svoje dijete kako bi ga hranila. Takvo dijete neprestano treba blizinu svoje majke.

Dojenje je intiman čin. Dojenjem se stvara posebna tjelesna i emocionalna bliskost između majke i djeteta. Dijete je tjelesno blisko svojoj majci, sklupčano na njezinim rukama i redovito izbliza gledajući njezino lice. Djeca bolje napreduju hraneći se majčinom blizinom.

Dojenje je kontinuirana aktivnost. Složit ćete se da hranjenje majčinim mlijekom tijekom nekoliko mjeseci uzastopce zaslužuje nazvati se kontinuiranom aktivnošću.

preuzeto iz knjige Kippley, Sheila: Dojenje i katoličko majčinstvo, Verbum, Split, 2008.