Obiteljski centar Varaždinske biskupije

Trg bana Jelačića 8
42000 Varaždin
Tel: 042/201 116
Fax: 042/201 117
E-mail: obitelj@biskupija-varazdinska.hr
E-mail: obiteljski.centar@vz.t-com.hr
Bračno savjetovalište Varaždinske biskupije

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 165
E-mail: bracno-savjetovaliste@biskupija-varazdinska.hr

Moramo li pohađati zaručnički tečaj

        
Pretpostavlja se da Vas nitko nije prisilio ili uvjetovao na crkveno vjenčanje. Iskreno se za nadati da je to Vaša slobodna odluka. No, ta Vaša slobodna odluka da se vjenčate u Crkvi, da sklopite sakramenat kršćanskoga braka uključuje nešto više od samog obreda vjenčanja u Crkvi. Uključuje kao prvo da ste članovi Crkve, da ste već primili i druge sakramente. Ona uključuje osim obreda vjenčanja i upoznavanje s time što za Crkvu znači taj sakramenat kojega želite primiti, što on u sebi uključuje, kako bi ga trebalo primjereno, vjerodostojno i plodonosno živjeti. Jer vjenčanje je tek početak.
Ako dakle netko tko je vjernik ili se takvim smatra želi crkveno vjenčanje, logično je i normalno da prihvati i sve ono što prethodi i što slijedi nakon takvog vjenčanja. A tu je kao neposredna priprava za taj čin i zaručnički tečaj.
Ako već država ili građansko društvo ne vodi brigu o onima koji se vjenčavaju kod matičara i ne priprema ih za bračni život (osim što ih upućuje u prava i dužnosti u svezi s razvodom), Crkva na to gleda potpuno drukčije. Njoj je iznimno stalo da svatko tko se odluči za kršćanski brak, ne samo da svečano, crkvenim vjenčanjem, uđe u bračnu zajednicu, nego da u toj zajednici i ostane, i to kvalitetno, sretno i sa zadovoljstvom. Jer za Crkvu je sakramenat kršćanskoga braka, kao i svih ostalih šest sakramenata, nešto najdragocjenije što joj je od Boga, po Isusu Kristu, dano. Za Crkvu je to SVETINJA. Ako netko tu svetinju ne cijeni i ne želi, neka ju ni ne traži a nitko ga na to ni ne prisiljava. Božje svetinje i Božji blagoslov u sakramentu kršćanskoga braka Crkva nikome ne nameće. Ako je netko kao dijete možda bio prisiljavan da ide u crkvu i na vjeronauk, sada kao odraslog i zrelog čovjeka nitko ga ne može prisiliti da sklapa kršćanski brak ako to ne želi i ako mu sve ono što je s time vezano (ljubav, vjernost, doživotna nerazrješivost, otvorenost životu, Božji blagoslov " pa i zaručnički tečaj) ništa ne znači ili na to gleda na "svoj" način. Onda je poštenije sklopiti građanski brak.
Stoga je za sve one koji zaručnicima s velikom ljubavlju, otvorenošću i dobronamjernošću žele pomoći da brakovi doista budu sretni i blagoslovljeni, ovakvo gledanje na zaručnički tečaj " kao na nekakvu prisilu, a ne nešto što može dati veću kvalitetu zajedničkom bračnom životu " na određen način uvreda i potcjenjivanje, i jako ih žalosti.