Obiteljski centar Varaždinske biskupije

Trg bana Jelačića 8
42000 Varaždin
Tel: 042/201 116
Fax: 042/201 117
E-mail: obitelj@biskupija-varazdinska.hr
E-mail: obiteljski.centar@vz.t-com.hr
Bračno savjetovalište Varaždinske biskupije

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 165
E-mail: bracno-savjetovaliste@biskupija-varazdinska.hr

Smije li različita vjera biti prepreka za našu ljubav

           
Upoznala sam mladića koji je član Hare Krišne. Roditelji su saznali za našu vezu od nekoliko mjeseci i odvraćaju me. Ja ga jako volim, a kršćanka sam. Što učiniti? O braku još ne razmišljamo Smije li vjera biti prepreka za našu ljubav, možda sutra i brak? Oboje smo od nedavno punoljetni

Što znači voljeti nekoga? Voljeti neku osobu znači prihvaćati je onakvu kakva jest u cjelini te željeti i činiti joj dobro. na to nas poziva i Sveto pismo kada kaže da ljubimo Boga iznad svega, a drugoga kao samoga sebe. Dakle, treba ljubiti sve pa i one druge vjere. Međutim, kad se radi o dvije osobe različitoga religioznog uvjerenja koje se vole i žele stupiti u bračnu zajednicu, on da pitanje ovoga ljubavnog i bračnoga zajedništva izbija u prvi plan. Jedan od bitnih faktora, a ponekad i najbitniji, u ljubavi, u bračnoj, a onda i u obiteljskoj zajednici jest pitanje vjere ili nevjere uvjerenja, ideološkoga usmjerenja supružnika " roditelja. Faktor vjere jedan je od najjačih faktora i može biti ujedinjujući " ako je kod oba partnera vjera ista, ali isto tako može biti razjedinjujući " ako je različita. U ljubavnim i bračnim nesporazumima i sukobima, uza svu toleranciju koju mogu imati supružnici jedno prema drugome, pitanja vjere i vjerske prakse često izbiju na prvo mjesto.
Do napetosti i sukoba posebno može doći oko pitanja u pristupu odgoja djece: kakav odgoj, vjerski (koje vjere) ili neutralan (takav se redovito ne može održati)? S druge strane moramo znati da je živi primjer roditelja jedan od najjačih čimbenika u odgoju djece. Roditelji postaju uzor djetetu u koje se ono ugleda i oponaša ih. U koga će se ugledati dijete: u tatu ili mamu koja je različite vjere od tate. Na taj način dijete postaje razapeto između tate i mame. U bilo kojoj situaciji kada dijete mora birati između mame i tate (zbog svađa, rastave, tuče) u djetetu se rađa temeljna nesigurnost, koja je opasna za zdravi psihički razvitak te njegov daljnji odgoj i dozrijevanje. Jedino u onim slučajevima kada vjera ništa bitno ne znači supružnicima tj. roditeljima, onda taj faktor bitno ne utječe ni na njihovu međusobnu ljubav ni na odgoj njihove djece. Ako je vjera za tebe nešto bitno, temeljno, životno; ako na njoj i s njom želiš graditi svoj život u ljubavi, u braku i u odgoju djece, ako to isto želi i druga strana, ali koja je različite vjere, onda nužno mora dolaziti do sukoba različitih uvjerenja koja moraju negativno utjecati i na bračnu ljubav i na sam odgoj djece.

dr. don Božo Bulat

preuzeto iz knjige: Sanader, Vinko (priredio): Vjera u pitanjima, Verbum, Split, 2007.